Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie FLNS

            Historie amatérské-neaktivní fotbalové soutěže v Krnově

 Po zrušení fotbalového oddílu TJ UPZ Krnov v roce 1966 jsem ukončil aktivní činnost a založil jsem první amatérskou fotbalovou soutěž v Krnově. V roce 1967 v březnu odstartoval 1.ročník. Tato soutěž byla podniková, což znamenalo, že finančně ji podporovaly závodní výbory ROH. Soutěž hrálo 10 týmů krnovských závodů, namátkou například RAJ, UPZ, Karnola, OÚNZ, Strojosvit, ZSKN. Celkem se za 10 let v soutěži vystřídalo 18 týmů. Soutěž měla název „Fotbalová soutěž neaktivních hráčů o pohár RAJ“. V novinách se psalo o poháru RAJ, ale lidově se jí říkalo „Bundesliga“.

Soutěž se hrála na hřišti o normálních rozměrech, v délce poločasů 2x45 minut a s 11 hráči na každé straně. Hrálo se každý den od pondělí do pátku, 2 zápasy denně. Každé pondělí byly pravidelné schůze. Zápasy řídily delegovaní rozhodčí dle pravidel stejných jako v pozdějším NEAFU s rozdílem, že zde nebyly žluté a červené karty. V každém zápase se hodnotil nejlepší gólman, obránce a útočník a slušnost. Každý ročník soutěže končil společenským večerem a vyhodnocením soutěže.

Celkem se soutěž hrála 10 let. Potom jsme ji museli ukončit, protože na hrací ploše se začala stavět Autoškola. Tuto soutěž mi pomáhali zakládat bratři František a Alois Janouškovi.

 Po ukončení Pohárů RAJ jsme dlouho hledali místo pro další činnost. Tentokrát už bylo v Krnově k dispozici pouze jedno hřiště a to TJ Krnov. Zde to ale nebylo možné. Koncem roku 1979 jsme objevily hřiště na Státním statku na Chářovské ulici. Byli jsme se tam podívat a hned jsme se domluvili s vedením Státního statku na naší činnosti. Za zapůjčení hřiště jsme statku slíbily pomoc při sklizni sena.

Tady vznikl název soutěže „NEAFO“, rozměr hřiště a branek, počet hráčů na hřišti a směrnice. Podmínky kolem hřiště byly bojové, ale postupně jsme to začali dávat do pořádku. Koupili jsme 2 vagóny jako šatny a buňku jako bufet. Soutěž hrálo 13 týmů. Po 4.ročníku nám však statky vypověděly smlouvu na hřiště. Národní výbor nám zakázal ples. Na schůzi Neafo, která měla být poslední, přišel tehdejší předseda Lokomotivy Krnov pan Vojta Dudek a dal nám nabídku, kterou jsme ihned přijali. Od 5.ročníku jsme už působily pod hlavičkou ZRTV Loko Krnov. Po dvou letech byla založena II.liga, ve které hrálo 11 týmů. V Neafu tak bylo stále o co hrát. Mezi ligami docházelo k sestupům a postupům. V této soutěži mi pomáhal pan Zdeněk Rusek. I v této soutěži byla každé pondělí schůze, na které se řešily nové registrace, přestupy, pokuty, úkoly a podobně.

Po roce 1990 jsem fukci předsedy Neafa složil a novým předsedou se stal pan Josef Vrána. V roce 1995 funkci převzal pan Jan Šupák. V roce 2015 soutěž NEAFO skončila pro nezájem mladých hráčů.

 V roce 1997 se přistěhoval jako soused vedle mé restaurace pan Oldřich Drcmánek. S ním jsme se u mě v restauraci často scházeli. Jednou jsem se ho zeptal, co by říkal na to, že bychom založili fotbalovou soutěž pro starší pány. Okamžitě souhlasil a tak jsme začali shánět hřiště. Bez úspěchu do doby, než jsem potkal Jiřího Veličku, který nás dostal na hřiště Sokolu Chomýž. S Jirkou jsem do roku 1994 hrál za FC Senior a pravidelně jsme se stávali nejstarším týmem v soutěži.

Soutěž FLNS je originální hlavně proto, že se podobná nehraje nikde na celém světě, jak jsem zjistil na stránkách FIFA, UEFA a ČMFS. Když jsme tuto soutěž zakládali, ani ve snu by nás nenapadlo, že se z ní stane soutěž oblastní a dokonce mezinárodní. Předpokládali jsme, že bude hrát tak 4 až 6 týmů pouze pro radost. Za 20 let se ve FLNS vystřídalo 26 týmů a stejný počet rozhodčích.

Po 20 letech jsem se rozhodl ukončit funkci předsedy FLNS a předat vedení mladším. Novému vedení přeji hodně úspěchů a ať soutěž vydrží dlouho pokračovat. Držím palce.

 Historii neaktivní kopané ve zkratce sepsal Petr Stanovský.

     

       Historie ke stažení zde:   Historie amatérské kopané v Krnově